Ekspertiz raporu tanımı ve zorunlu kılan mevzuat hangileridir? |
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Kanunu’ nun 5. maddesi ve bu kanuna göre çıkartılan Oda Muamelat Yönetmeliğinin 41. maddesinde tanımlanan kapasite raporu düzenlenemeyecek gıda maddesi üreten işyeri statüsünde olan yerlere 5174 sayılı kanunun 26 ve Oda Muamelat Yönetmeliği’ nin 27. maddesi uyarınca Odamız tarafından Ekspertiz Raporu düzenlenmekte ve onaylanmaktadır. |
Ekspertiz raporu hangi alanlarda kullanılır? |
Ekspertiz Raporu ile İşletmeler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ ndan Gıda Sicil Belgesi, ve bağlı bulunduğu İlçe Belediye Başkanlıkları’ ndan Üretim İzni Belgesi’ ni temin edebilirler. |
Ekspertiz raporu tanzim edilen sektörler hangileridir? |
Gıda maddelerinin tezgah, makine gibi muharrik kuvvet kullanmayan, seri halde veya standart üretim yapmayıp elle üretim yapan ve ürünlerini doğrudan tüketiciye satan işyerlerinden, |
· Odunlu taş fırınlar, |
· Elle paketleme, mekanik ve yarı otomatik dolum yapanlar (meyve,sebze, yumurta paketleme-shrinkleme, yağ, bal dolumu v.b.) |
· Elle kırmızı/beyaz et parçalama, ayıklama, kıyma, köfte v.b. hazırlama, |
· Kasaplar, |
· Soğuk depolama (muhafaza) işleri (şoklama ve dondurulma işlemi hariç) |
· Şekerciler, lokumcular, pişmaniyeciler, |
· Dondurmacılar, |
· Yufka, kadayıfçılar, |
· Simitçiler, |
· Börekçiler, |
· Mantı, erişte, katmerciler, |
· Pastaneler, |
· Kuruyemişçiler, |
· Turşucular, salamura yapanlar,(zeytin salamuraları dahil) |
· Marketlerdeki her türlü reyonlar (unlu mamuller, müşteri talebine göre et hazırlanan reyonlar v.b.) |
· Hayvan yetiştiriciliği, (hayvan üretme çiftlikleri, kültür balıkçılığı, arıcılık v.b.) |
· Her türlü tarımsal ürün bitki, meyve, sebze yetiştiriciliği (seralar, tohum, fide, mantar, kompost, çiçek v.b.) |
· Bitki, sebze ve meyvelerin tabii halde kurutulması, |
· Yumurta, civciv üretimi, |
· Süt toplama tesisleri, |
· Otel, motel, lokanta, dönerci, pideci, pizzacı, hamburgerci, köfteciler, |
· Elle kesim yapılan mezbahalara |
Kapasite raporu düzenlenemez. Bu konularda üretim yapan işletmelere Ekspertiz Raporu düzenlenmektedir. |
Ekspertiz raporu için nasıl başvurulur? |
Odamız internet adresinden Dilekçe örnekleri bölümünden temin edilen ekspertiz raporu talep formu ile söz konusu formda istenen evrak ile birlikte Odamıza başvurulur. |
Ekspertiz raporu başvuru evrakı hangileridir? |
Odamızdan temin edilen ve doldurulan Ekspertiz raporu talep formuna ek olarak; |
Son iki aylık SSK bildirgeleri |
Son iki aylık SSK ödendi makbuzu fotokopisi |
İşyeri Kiralıksa kira kontratı aslı veya noter tasdikli sureti |
İşyeri firmaya aitse tapunun noter tasdikli sureti |
Ekspertiz raporu hazırlanma süreci nasıldır? |
Ekspertiz Raporunu düzenleyecek olan Eksper, Odamız tarafından belirlenmiş olan ve üretim konusuyla ilgili mühendistir. İmalatta bulunan adrese giderek yaptığı kontroller ile, istihdam ettiği işçi sayısına karşılık gelen yıllık üretim miktarını belirleyen İşletmenin üretimine ait özet bir tablo niteliği taşıyan Ekspertiz Raporunu hazırlar. |
Ekspertiz raporu onaylı sureti nasıl alınır? |
Odamız tarafından bulundurulan aslı firmaların talebi halinde tasdiklenerek ücreti karşılığında tanzim edilir. |
Yapı ve Kredi Bankası
Hesap Numarası: 1345-55388074
IBAN: TR32-0006–7010–0000–0055–3880–74
Türkiye İş Bankası
Hesap Numarası: 7641/000045
IBAN: TR87-0006-4000-0017-6410-0004-55
Türkiye Halk Bankası
Hesap Numarası: 0477/17000003
IBAN: TR31-0001-2009-4770-0017-0000-03
Ziraat Bankası (Safranbolu)
Hesap Numarası: 13348751-5001
IBAN: TR79-0001-0010-1413-3487-5150-01